Harjoituksia tunteiden ilmaisemiseen ja tunnistamiseen

 

Kiusaamistilanne on tuntunut lapsesta ikävältä, se on satuttanut ja tuonut pahan mielen. On tärkeää, että lapsi saa myös konkreettisesti purkaa pahanolontunnettaan turvallisesti vanhempien kanssa kotona.

 

Seuraavat harjoitukset antavat lapselle luvan tuottaa kehollaan ja äänellään ulos tunteita, joita kiusaamisen kohteena oleminen on hänessä herättänyt.

 

Tunnemyrsky 

Heittäydytään lapsen kanssa ”myrskyyn”. Tunnemyrskyssä saa äänien ja liikkeiden avulla purkaa ulos kaikkia niitä tunteita, joita keskustelu kiusatuksi tulemisesta on herättänyt. Harjoitukseen on hyvä etsiä kotona turvallinen paikka, jossa on tilaa liikkua, heilua ja hyppiä loukkaamatta itseään ja toisia. Ääntä ei nyt tarvitse varoa vaan sitä saa käyttää.

 

Tunteet kehossa

Edellä tehdyn harjoituksen jatkoksi rauhoitutaan, istutaan hetkeksi ja keskustellaan lapsen kanssa, mitä kaikkia tunteita hän tunnisti itsessään. Vanhempi voi vaikka kirjata lapsen nimeämiä tunteita paperille.

Kun tunteet on nimetty, otetaan yksi tunne kerrallaan ja autetaan lasta tunnistamaan, missä osassa kehoa tämä tunne tuntuu? Miltä se silloin tuntuu? Mitä tämä tunne saa aikaan kehossa (kuristaa, ahdistaa, jäykistää, …). Lapsi voi vaikka näyttää kehossaan kohtia, joissa tunteet tuntuivat.